Rabu, Julai 01, 2009

perut tembusu masak lemak cili api



salam....

bila jeguk blog kak asma pd bulan yg lepas ada kak asma masak babat lemak kering.punya la teringin nak makan babat ni tapi jenis perut tembusu ianya sejenis usus perut.cuma pendam dlm hati je.malas nak pi beli cos suami x brape suka makan.lg pon susah nak dpt jarang org jual.bila cuti baru ni turun gi kl utk amik anak.x sangka kat umah mak ada lak babat yg belom dimasak.tu la org kata kalau ada rezeki x kan kemana insyaallah akan dimakburkan cuma lambat atau cepat je.

apa lg mintak la skit kat mak.na tanya kat mana beli babat ni, mak bg tahu jiran yg bg lebih dr kenduri kawin anak dia.

apa lg bila balik umah,na mula la masak babat tembusu ni utk santapan tghhari tadi.
untuk suami na goreng je ayam.suami jenis x kisah asal ada ayam dan kicap pon cukup.
apa lagi jom la layan resepi ni dulu ye...

bahan-bahan
perut tembusu - direbus dulu,kemudian potong dlm 1 inci
15 biji cili api
1 biji bawang merah
1 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
6 biji kacang buncis - dikerat 2

cara-caranya
kisar cili api dan bawang
masukan dlm periuk,masuk sekali dgn santan cair,perut tembusu,asam keping,kacang buncis dan garam secukupnya.
bila dah melegak baru masukan santan pekat. masak sekejap baru tutupkan api.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...