Khamis, Julai 02, 2009

mix grill



salam...

na cuma nak N3 apa yg kita org dinner semalam.suami mintak nak makan western food.
nak tak nak kena buat la jugak.nasib baik dlm fridge ada stok.lau x de parah gak. jadi layan je la resepi ni ye...

bahan-bahan
3 keping lamb shoulder
3 keping chicken breast
10 mini sosej digoreng dgn planta.
15 keping pototo wedges digoreng dulu dgn minyak
cara-cara
perap lamb dan chicken breast dgn garam serta lada sulah dlm 30 minit.
panggang didlm pan.masak sampai masak bila dah masak boleh la dihidangkan dgn kuah
serta dgn bahan hiasan.

utk hiasan:
salad,timun dan coslow
bahan utk coslow
hirisan kobis dan bawang serta hirisan carrot dicampurkan dgn mayonis dan susu cair sikit.

bahan kuah
2 btg saleri
1/2 biji carrot
1 biji bawang holand
6 ulas bawang putih
1/2 tin kecil tomato puri
200gm isi ayam
1 pkt sos lada hitam (kalau xde pkt pakai je yg jenis botol)
1/2 cawan minyak
2 sudu besar kicap pekat

cara-caranya:
potong saleri,carrot,bawang holand dan bawang putih nipis-nipis.
tumiskan semua bahan yg dipotong dgn 1/2 cawan minyak.
masak sampai bahan dah lembut.bila dah lembut masukan isi ayam dan tomato puri.
masak sampai isi ayam masak.kisar semua bahan yg dimasak sampai halus.
masukan sos lada hitam,kicap pekat dan bahan yg telah dikisar di dlm periuk masak sampai melegak dan rasa garam serta gula secukupnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...