Khamis, Julai 23, 2009

ikan kembung sambal ciliapi




salam..............

Tengahhari ni na masak ikan kembung goreng sambal ciliapi dan kobis goreng.
Na sengaja masak lebih ikan sebab nak bagi kat kat kak gee.tinggal la 3 ekor jadi la utk makan tengahhari ni.malam karang lain citer.suami dah bagi tahu nak makan chicken chop.biasa la kalau dah cakap nak makan kena buat juga la.
Apa-apa pun layan dulu lauk ni dulu ye............

bahan-bahan
5 ekor ikan kembung
20 biji ciliapi
1 biji bawang holand
air asam jawa
1/2 biji bawang dihiris utk hiasan
6 biji cili api utk hiasan

cara-caranya:
lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit kemudian goreng sampai garing.
ketepikan.kisar ciliapi dan bawang kemudian tumis sampai pecah minyak.
bila dah pecah minyak masukan air sikit,air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
biarkan sekejap baru masukan ikan dan gaulkan.
akhir sekali masukan bawang yg dihiris dan ciliapi,biar masak sekejap.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...