Selasa, Jun 16, 2009
labu masak lemak
Dah brape hari asyik makan nasi bungkus je.
jadi tengahari tadi mula la start masak tu pon lauk yg simple je.
na masak kuah lemak labu dan ikan cencaru sumbat cili.
labu tu na x pernah beli pon,tumbuh liar kat kawasan hotel ni.
jadi bila dah berbuah just kutip je la.resepi ikan cencaru na pernah siarkan.
cuma cari dibawah label ikan.
labu masak lemak
1/2 biji labu yg sederhana besar
1 sudu teh lada hitam(ditumbuk halus)
1 biji bawang merah(dihiris nipis)
1 biji cili merah(dihiris nipis)
1/2 helai daun kunyit(disiat-siat)
50gm ikan bilis
1 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
cara-caranya:
mula-mula rebus labu.bila dah empuk masukan santan cair,lada hitam,
bawang,cili merah,daun kunyit dan ikan bilis.(kalau x suka ikan bilis boleh
gantikan dgn udang kering @udang hidup)
bila dah melegak masukan santan pekat,garam,aji dan gula secukup rasa.
senang je kan.........
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan