Selasa, Jun 02, 2009

kari ikan merah

Hari ni teringin nak makan kari ikan merah.Apa lagi terus la ke dapur utk
nenyediakan bahan-bahannya.nasib baik anak2 xde sebab kena tinggal dgn neneknya kat kl.kalau tidak sibuk nak tolong sama.Na harap sudi la mencuba
resepi kari ikan ni ye....







bahan-bahannya:
bahan(A)
2 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
2 pkt serbuk kari ikan cap babas
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2 sudu besar cili kering
2 tangkai daun kari
1 cawan air
1/2 cawan air asam jawa(ikut suka kalau nak masam tambah lebih)
SEMUA BAHAN DIATAS DIKISAR HALUS

bahan penumis(B)
1 sudu teh halba campur
1 biji bawang merah (dihiris nipis)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 tangkai daun kari
1 senduk minyak masak

bahan(C)
1 ekor ikan merah(lebih kurang 1kg)
6 biji bendi (pilih yg muda)
1 biji tomato (dibelah 4)
2 cili merah @ cili hijau

cara-caranya:
masukan minyak kedlm periuk tunggu sehingga minyak panas
bila minyak dah panas baru masuk bahan penumis,tumis sehingga sehinga bawang kekuningan baru masukan bahan (A).
biarkan semua bahan yg ditumis sehigga pecah minyak
bila dah pecah minyak(itu menandakan yg rempah dah cukup masak)masukkan ikan,
santan,bendi,tomato,cili merah@hijau dan garam secukup rasa.
biar sehingga mendidih.
rasa bila dah ok bolehlah padamkan api.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...