Khamis, Oktober 08, 2009

sup ekor



salam........

Hari ni Na masak sup ekor dan sambal jering.Cuaca kat fraser ni dah berapa hari mendung dan sejuk.Tu yang masak sup ekor dan sambal jering nak hangatkan badan.Sejuk ko bila malam.Sape-sape nak datang sini jemput la datang.Tapi nasib gak,kadang-kadang panas.Boleh la emel kat Na.

Bahan-bahan:
1 kg ekor lembu-direbus sampai empuk.
1 bungkus sup bunjut-dibuka bunjut dan dikisar halus
1 peket rempah sup adabi
air perahan limau nipis
1 batang saleri-dihiris menyerong
6 biji baby carrot.
bahan penumis:
1 bungkus sup bunjut
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 buah pelaga
1 biji bawang merah-dihiris halus
5 ulas bawang putih-dihiris halus
1 inci halia-dihiris halus
1 helai daun pandan-disimpul

cata-caranya:
tumiskan semua bahan penumis sampai kekuningan.bila dah kekuningan masukan air rebusan ekor(bila air rebusan dah sejuk buang lapisan lemak diatas permukaan air),
ekor,rempah sup adabi,sup bunjut yg telah dikisar halus,garam,aji secukup rasa,saleri,baby carrot dan perahan limau nipis(kalau tak suka masam tak payah letak dan kalau kurang masam tambah lebih-air limau ni nak kurangkan lemak ekor)masak biar lama sikit supaya rempah cukup masak.guna api perlahan.kalau kurang air tambahkan air.bila dah masak boleh la ditaburkan daun sup dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...