Selasa, Oktober 06, 2009

ikan keli salai masak lemak cili api

salam........

hari ni na masak ikan keli salai masak lemak cili api,kailan ikan masin dan sambal belacan.Ye la dah brape hari asyik gi open house makan lemang,nasi impit,rendang dan macam-macam lagi.tekak ni dah teringin nak makan nasi dgn lauk pauk.Tu yang kena masak tu.



bahan-bahan:
4 ekor ikan keli-dibasuh bersih kemudian salai diatas api arang.salai sampai masak.ikan diterbalik-balik kan.
2 batang rebung dipotong.ikut la nak potong cammana.
15 biji ciliapi.# nak lebih pun boleh
1 biji bawang merah#dikisar halus
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 cawam air.
1 keping asam keping

cara-caranya:
masukan air,santan cair,bahan yg dikisar,rebung,asam keping dan ikan keli kedalam periuk.masak kuah sampai melegak baru masukkan santan pekat,garam,aji secukup rasa.biarkan seketika baru tutupkan api.



bahan-bahan:
3 batang kailan
2 ulas bawang putih diketuk
1 potong ikan tengiri jeruk
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 biji cili merah dan 1/2 biji bawang horland dihiris
sedikit tepung jagung dibancuh dgn air

cara-caranya:
tumis bawang putih sampai kekuningan,masukan ikan tengiri jeruk dihancurkan-hancurkan dalam kuali sampai ikan garing sikit.baru masukan kailan,sos tiram,tepung jagung,garam(letak sikit dulu kalau kurang masin baru tambahkan garam) dan air sikit.kacau sekejap baru masukan cili merah dan hirisan bawang.



bahan-bahan:
3 biji cili merah#
5 biji ciliapi#
belacan sebesar ibu jari#
air perahan limau nipis @ air asam jawa

cara-caranya:
tumbuk semua bahan yang bertanda# sampai lumat,baru masukan garam,aji,gula secukup rasa dan perahan limau nipis @ air asam jawa.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...