Jumaat, Ogos 14, 2009

mee kari


salam............

Dah makan malam ke belum? lauk apa hari ni ?kami baru je habis makan malam.menu hari ni, na masak mee kari je.mood masak ni kejap ada kejap xde.ye la malam tadi na kena sakit pinggang sampai nak tido pun x boleh.nak gi klinik malas betul sebab takut makan ubat hu..hu..pergi urut lagi la takut.last-last tampal koyok.baru leh tido.
harap-harap malam ni dapat la tido lena.kesian dgn suami na turut kena tempias sekali x bleh tido.kena urut pinggang na.hii...hi..terima kasih ye sayang.
jom layan resepi mee kari dulu ye.............

bahan-bahan
1kg mee basuh,kemudian celur dan tos.
sawi,kobis dan taugeh dicelur dan tos
bahan hiasan:cili merah dihiris nipis,daun sop,bawang goreng.

bahan A
4 sudu besar cili kering kisar
2 pkt kecil rempah kari daging babas*
2 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 inci halia*dikisar halus
isi ayam,udang,kerang dan tauhu goreng(diptg kecil)
ikut suka nak letak banyak mana.
500ml santan
1500ml air
2 keping asam keping

bahan penumis:
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1/2 biji bawang merah dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus

cara-caranya:tumis semua bahan penumis sampai kekuningan.baru masukan bahan yg dikisar dan cili kering masak sampai pecah minyak.masukan air,isi ayam,udang,kerang dan tauhu,asam keping,garam,aji dan gula secukup rasa masak sampai melegak baru masukan santan pekat.
masak lagi sampai melegak baru tutupkan api.hidangkan dgn sayur,daun sop dan bawang goreng serta cili merah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...