Ahad, Ogos 23, 2009

Hari ke 2

Salam.............

Masuk hari kedua berpuasa,tengahhari cuaca cerah tapi x berapa panas.masuk je belah petang hujan sekejap-kejap.Tu yang buat berpuasa kat fraser ni x terasa sangat.
Kat fraser ni yg x best bila time bulan puasa mesti xde bazar ramadhan.kena pergi ke raub atau ke kuala kubu.Time berbuka kat fraser ni pada pukul 7.30 malam.
Untuk juadah berbuka nanti Na masak asam tumis ikan yu,ayam goreng,sayur kacang buncis dan sosej roll.






bahan-bahan asam tumis ikan yu
1 ekor ikan yu dibuang kulit dan dipotong 6.
1/2 cawan cili kering kisar
1 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci belacan*
air asam jawa*kisar bahan yg bertanda*
3 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesom
bahan penumis:
1 biji bawang merah kecil#
2 ulas bawang putih# dihiris nipis

cara-caranya:
tumiskan bahan penumis sampai kekuningan,baru masukkan bahan yg telah dikisar,cili kering kisar dan serbuk kunyit masak sampai pecah minyak.
bila dah pecah minyak masukan air,ikan,daun kesom,bunga kantan,garam,aji secukup rasa.kalau kurang masam tambah lagi air asam jawa.masak sampai mendidih.

bahan-bahan sosej roll:
6 keping roti
6 batang sosej
serbuk roti @ breadcrumbs secukupnya
1 biji telur dipukul
1/2 sudu teh lada sulah
minyak untuk mengoreng
1/2 sudu besar tepung gandum*
sikit air* dibancuh utk buatkan gam pada roti.

cara-caranya:
gelek roti sampai nipis dan buangkan kulitnya.
letak sosej diatas roti dan letakkan bancuhan tepung pada hujung roti dan digulung.
buat sampai habis.
telur dipukul,dicampurkan dgn lada sulah dan garam sedikit.Panaskan minyak.
celupkan roti kedalam telur,kemudian golekkan keatas serbuk roti.
goreng dgn minyak yg panas sehingga kekuningan.
Enak dimakan bersama sos cili dan mayonis.

2 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Nampak macam sedap jer Ikan Yu masak asam pedas tuh... :)

Lupa pulak nak bagi tahu, saya pinjam gambar Ikan Yu masak asam pedas tu untuk blog saya ye...

Anyway, saya follow blog awak...

nanae berkata...

salam izni.tima kasih sudi follow blog saya.mengenai gambar yg diambil sy izinkan.ikan yu kalau dimasak kari lg best.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...