Ahad, Disember 06, 2009

asam tumis ikan pari

salam............

Dah lama nanae tak updet resepi yang dimasak.Hari ni nanae hanya masak asam tumis ikan pari dan kerabu kerang dgn tomato.Untuk anak-anak nanae gorengkan ayam sahaja.Anak-anak,nanae ambil semalam.Riuh rendah rumah bila anak-anak balik.Jom jemput makan.....



bahan-bahan:
1kg ikan pari dikerat kecil
1 cawan cili kering kisar
1 biji bawang merah#
3 ulas bawang putih# dikisar halus
2 keping asam keping (kalau tak cukup masam boleh tambahkan asam)
1 btg bunga kantan dihiris
1 ikat daun kesom
1 biji timun dibelah 2 dan dipotong
5 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
bahan penumis:
2 ulas bawang putih dihiris halus
1/2 biji bawang merah dihiris halus
1 sudu teh halba campur
1/2 cawan minyak masak

cara-cara:
tumis semua bahan penumis sampai bawang kekuningan.masukan cili kering kisar,bahan yg dikisar masak sampai pecah minyak.bila dah pecah minyak masukan air,ikan,asam keping,bunga kantan,daun kesom,timun,serbuk kunyit,garam dan aji secukup rasa.masak sampai mendidih baru tutupkan api.kalau kuah pekat tambah air sedikit.

1 ulasan:

Mus berkata...

sedap tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...