Rabu, November 09, 2011

puteri ayu

Assalamualaikum dan salam sejahtera
 Hari ni,nanae nak berkongsi resepi puteri ayu.Lama dah buat tapi baru hari ni dapat postkan entry.Sibuk skit.Resepi ni nanae ambil dari intenet tapi dah tak ingat dr blog mana.Buat tuan punya resepi nanae mintak dihalalkan resepinya ye..
P/s: resepi puteri ayu ni dapat banyak. kalau takat nak buat dalam 30 biji buat separuh je dari adunan tersebut.





Bahan-bahannya:
4 cawan tpg gandum
1 1/2 cawan gula castor
3 biji telur (nanae guna gred B)
 1 1/2 cawan santan (nanae guna 1cwn santan pekat cap ayam brand ditambah 1/2 cawan air)
 1 sudu besar ovellette
 1 sudu besar baking powder
 1 sudu teh pewarna hijau

 cara-caranya:

1.panaskan kukusan.
2.Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati. 4.Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 5.Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

inti kelapa: 1 biji kelapa parut putih 1 sudu teh garam 1 sudu besar tepung ubi
                 (gaulkan bahan diatas dan kukus selama 5 minit)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...