Selasa, Mei 26, 2009

nasi ayam

Hari ni na masak nasi ayam utk makan tghhari tadi.

Harap sudi mencubanya...






NASI AYAM


Bahan utk perap ayam
1 ekor ayam
1 sudu teh lada sulah
2 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tiram
cara2:
perapkan ayam dgn semua bahan diatas selama 30minit.
p/s:ikut suka nak goreng @ bakar.

Bahan utk nasi
1kg beras
1/2 biji bawang besar holand-dihiris nipis
4 ulas bawang putih-dicincang halus
halia sebesar ibu jari-diketuk
2 kiub pati ayam
3 helai daun pandan
lemak ayam (dari seekor ayam)
cara2:
tumis lemak ayam tanpa minyak tunggu sampai lemak ayam keluarkan minyak
bila dah ada minyak tumis bawang besar,bawang putih,daun pandan & halia masak sampai kekuningan
masukan beras & kiub ayam serta garam secukup rasa.
p/s:masak je dlm rice cooker (sukatan air macam masak nasi biasa)

Bahan utk sos cili
5 biji cili merah
8 biji cili api
1/2 biji bawang holand
5 ulas bawang putih
½ inci halia
2 sudu besar cuka-kalau xnak guna cuka boleh guna limau kasturi
cara2:
blend semua bahan diatas kemudian tumis dgn minyak skit.
Masukan garam,gula & cuka secukup rasa.

Bahan utk sos kicap
1/2 cawan kicap manis - Na guna kicap cap kipas udang je
4 ulas bawang putih – dicincang halus
½ sudu besar tepung jagung – bancuh kit ngan air
garam & gula secukup rasa
cara2:
tumis bawang putih ngan minyak skit tunggu pai bawang garing.masukan kicap,tpg jagung,air,garam & gula secukup rasa


Bahan utk sup
4 ulas bawang putih - dicincang halus
½ biji bawang merah – dihiris nipis
2 kiub pati ayam
tumis bawang ngan minyak.bila dah kekuningan masaukan air,kiub ayam,garam & bahan perasa secukupnya.
Hias dgn daun sop ,bawang goring.
p/s:boleh tambah fish ball,tauhu pok atau pun tulang ayam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...