Rabu, Mac 31, 2010

ketam sos cili

Salam...........
Kat fraser hari ni,cuaca tak berape baik,mendung dari pagi.Macam nak hujan.Ni pun tengah berkabus.Dah berapa hari asyik hujan dari petang sampai ke pagi.Baju yang dijemur pun tak sempat kering.Untuk makan tengahari tadi,nanae masak ketam sos cili dan sambal tempoyak.

bahan-bahan:
4 ekor ketam (dlm anggaran 1 1/2kg)
4 ulas bawang putih - di cincang
1 biji bawang holand - diptg dadu
6 cili api - diketuk
2 biji cili merah - diptg menyerong
2 tangkai daun sup - dihiris halus
2 sudu besar cili kering yang telah dikisar
1 cawan sos cili maggi
1 biji telur - dikacau
tepung gandum secukupnya

cara-caranya:
-basuh ketam.kemudian kerat kaki ketam yg takde isi.kaki ketam yang besar diketuk dan
tos.kemudian golek ketam dengan tepung gandum.ketepikan.
-panaskan minyak(perlu guna minyak yang banyak).bila minyak dah panas masukan ketam,goreng ketam sampai ketam berubah warna kemerahan.boleh la diangkat.toskan.
dalam kuali yang lain,panaskan minyak dlm 1/2 cawan.bila minyak dah panas,masukkan bawang putih,cili kisar dan sos cili.masak sampai pecah minyak.
-bila dah pecah minyak,masukan cili api,cili merah,bawang horland,daun sup,telur,garam,aji dan gula secukup rasa.Kacau sebati.Rasa garam,gula secukupnya,baru masukan ketam.gaul bagi sebati.biar dalam 10 minit.baru tutupkan api.

1 ulasan:

Mus berkata...

sedapnya ketam tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...