Sabtu, Oktober 08, 2011

Kari tulang kambing

Assalamualaikum....

Sebenarnya dah lama adik en.darwis,fini mintak nanae tolong masakan tulang kaki kambing.Pagi tadi baru berkesempatan nak masak.Teruk betul kakak ipar dia ni kan...hi..hi..
Tulang kaki kambing tu Nanae masak kari  je..Jom la layan resepinya..


Bahan-bahanya:
(Bhn A-utk penumis)
1/2  biji bawang holand (bwg kuning)-dihiris halus
4 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus seperti btg mancis
4 sekawan (1 btg kulit kayu manis,3 kuntum bunga lawang,4biji buah pelaga,4 biji bunga cengkih)
2 tangkai daun kari

Bahan B:
1 Kilo tulang kambing @ daging - direbus sampai empuk dan dibuang air rebusan nya.Kemudian diperap dengan bahan di bawah selama 30 minit :
2 peket serbuk kari kecil kari daging babas
2 sudu besar cili boh (kalau nak pedas letak la lebih)
1 sudu besar serbuk sup adabi
2 biji bawang holand - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 tangkai daun kari - dikisar
(bahan tersebut dikisar dengan 1 cawan air)

Bahan C
3 biji kentang - diptg 4

Bahan D:
1 keping asam keping yang besar @ ikut suka masam
200ml santan pekat
800ml air

Cara-caranya:

  1. Panaskan  1/2 cawan minyak.tumiskan bahan A sampai kekuningan.
  2. Masukan bahan B dan bahan C.Kecilkan api biar masak sampai pecah minyak @ kentang empuk.
  3. Bila dah pecah minyak.Besarkan api,masukan 800ml air serta asam keping,garam,gula,aji secukup rasa.
  4. Bila kuah dah melegak masukan santan pekat.Biar kuah melegak sekejap.Baru tutupkan api    

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...