Assalamualaikum dan salam sejahtera.......
Hari ni nak tayang lauk udang galah yang nanae masak masa nak balik kampung masa raya aritu.Terukkan dah lama baru nak updet.Ada sape-sape yang tergoda tengok udang galah yang nanae masak.Sila angkat tangan..hi..hi..hi...Berat dalam 2kg,udangnye adalah dalam 9ekor.
Bahan-bahan:
2kg udang galah saiz XL
6 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang holand dicincang
2 batang serai diketuk
8 btg ciliapi diketuk
2 helai daun limau purut dihiris
1 tangkai daun sop dihiris halus
1 biji telur
1 cawan sos cili maggie
Cara-caranya:
- Udang dibersihkan,gunting kepala dan ekor sikit serta belah belakang.toskan
- Panaskan minyak.Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.Goreng sampai warna udang bertukar jadi merah.Angkat dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang putih sampai kekuningan.guna minyak yg goreng udg tadi dalam 4 sudu besar.Bila bawang dah kuning masukan,bawang,serai,cili api dan daun limau,sos cili serta cili kisar tumis sampai pecah minyak.(Guna api pelahan)
- Bila dah pecah minyak masukan air dalam 1 cawan. masukan telur(dikacau dulu) dan kacau bagi sebati.Masukan garam gula dan aji secukup rasa.
- Akhir sekali masukan udang dan daun sop.Gaul sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan