Jumaat, Mei 15, 2009

IKAN CENCARU SUMBAT CILI DAN SAYUR PETOLA

Hari ni na masak ikan cencaru sumbat cili dan sayur petola utk santapan makan tengahhari tadi.Na harap pembaca dapat la mencubanya ye.....

Maaf gambar kurang memuaskan biasa la hp murah.hi..hi...






RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT CILI
2 ekor ikan cencaru
5 biji cili merah
6 biji cili api
2 biji bawang merah (kalau besar sgt guna je sebiji)
2 biji limau nipis

cara-caranya:
ikan cencaru dibelah belakang.
lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
kisarkan cili merah,cili api dan bawang tanpa air.(jgn sampai halus)
perahkan air limau nipis kedlm bahan yg telah dikisar.
tambahkan garam, gula dan bahan perasa secukup rasa.
sumbat ke dlm ikan cencaru yg dibelah belakang.
gorengkan dengan minyak yg sedikit.(minyak dlm 1/2 senduk saja)
semasa mengoreng buka api kecil sahaja.(kalau api besar takut hangus nanti)

SAYUR PETOLA TUMIS IKAN BILIS
2 biji petola - dibuang kulit & diptg bulat.
1/2 genggam ikan bilis.
2 ulas bawang putih.
1/2 biji bawang merah.
1/2 cawan air.

cara-caranya:
tumbuk ikan bilis bawang merah dan bawang putih.
tumiskan bahan yg telah ditumbuk tadi sampai garing.
masukan petola,air,garam dan sebuk perasa secukupnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...